PB110064Vandaag hebben we, samen met onze vriend Marc, Ostara winterklaar gemaakt. Ferry en ik hebben eerder al de meeste spullen van boord gehaald en de afsluiters binnen winterklaar gemaakt. Dat laatste was een kwestie van het loskoppelen van de afvoerslang van het spoelbakje (de wc-pot was al los van toen die afsluiter vervangen was) en daarna vulden we de slangen met antivries. Als je dan heel even de afsluiters/kranen open en dicht draait, dan komt er ook antivries tussen de afsluiters zelf en is de kans zo klein mogelijk dat er iets bevriest.

Marc en Ferry zouden dus vooral de motor klaarmaken voor de winter. Heel simpel gezegd, komt dat op hetzelfde neer: overal waar normaal water in zit of in kan zitten, giet je nu zo veel mogelijk antivries in. Het motorblok is alleen wel iets groter dan een afvoerslang, maar gelukkig hadden we ruim genoeg liters antivries ingeslagen. Het was mooie knalroze antivries en die kon je dus goed zien in onze doorzichtige slangen aan de motor. In het foto-album van het winterklaar maken, kun je zien hoe roze dat was.PB110067

Op de foto's kun je ook zien dat ik ondertussen (naast het aangeven van gereedschap en het toezicht houden ;) ook de nobele taak had om Ostara een flinke poetsbeurt te geven. Dan kon ze lekker schoon en fris de winter in.

De motor was eigenlijk vrij snel volgegoten met antivries en toen alles was gecontroleerd, zijn we met zijn drie├źn naar de Vollenhovense Bol 'Die Groene Haeringh' gegaan om ook daar een motor een paar slokjes antivries te geven. Marc had gelukkig zijn motor nog niet helemaal losgehaald uit zijn boot zoals wij dat hadden gedaan, maar daardoor was het wel wat langer zoeken waar nu allemaal antivries in moest ;) maar uiteindelijk is dat ook gelukt.

IMG 1844De meeste foto's van zijn boot zijn van het moment dat we het houten roer eraf wilden halen. Marc had al eens geprobeerd om met de giek van de "mare Malaika", de buren van  de Haringh het roer er af te takelen. Dit was niet gelukt, het moest dus vast zitten..Ferry en Marc hebben er een klein werkvlotje naast gelegd om te kijken wat er nog vast zat en hoe ze hem er af konden halen. Er moest een grote steeksleutel komen, en later nog een grotere. En toen een waterpomptang, want het was geen grote moer maar een splitpen. En toen een kleine steeksleutel. Uiteindelijk zat er een klein boutje door een roerhaak onder water. Dit hadden ze er toen eindelijk uit dus begonnen ze het roer er uit te tillen. Het enige dat gebeurde was dat ze hun vlotje onder water drukten. Ze besloten dat er op de onderste roerhaak ook nog een borg zou zitten, en dat het roer er pas af zou gaan wanneer de boot op de wal gaat. Ondertussen was Christa, de vriendin van Marc, ook komen kijken hoe het winterklaar maken verliep.Wij hebben ons best vermaakt met het 'toezicht houden' op deze spannende klus. Tegelijk hebben we wel nog zo veel mogelijk lijnen uit de mast gehaald en wat spullen met een houdbaarheidsdatum ingepakt.

Het einde van deze productieve dag hebben we gezellig (en lekker warm binnen) afgesloten met een heerlijke maaltijd.

Kijk in het album 'winterklaar maken' voor alle foto's van die dag.

Ga naar boven